Aqua Belgica logo

Sectorgids Aqua Belgica ‘Alles wat u wil weten over waterbehandeling’
Klik hier voor de Nederlandse versieklik hier voor de Franse versie
Onderzoek waterontharding Test Aankoop

In Test Aankoop editie oktober werd een volledig artikel gepubliceerd met als titel ‘Water, prijzen variëren sterk’. Zoals eerder gesteld reageerde Aqua Belgica scherp naar Test Aankoop betreffende deze uitspraak.
Van enkele leden vernam Aqua Belgica dat Test Aankoop bezig is met het uitvoeren van een studie rond waterontharders.De studie wordt uitgevoerd naar analogie van een eerder gevoerde studie binnen de sector (2003-2004).

Voor de studie worden ondernemingen die speler zijn op de ‘business to consumer’ markt binnen de sector aangesproken. De betrokken ondernemingen ontvingen een vragenlijst die teruggestuurd dient te worden naar Test Aankoop.

Het opzet van de studie zou de volgende zijn: Test Aankoop koopt anoniem een aantal waterontharders bij diverse leveranciers, vraagt om deze te plaatsen en maakt achteraf een evaluatie van de verkoop, de plaatsing en de service na aankoop. Op basis hiervan publiceren ze een lijst waarop de consument kan zien wat de ‘goede’ en ‘minder’ goede ondernemingen zijn om een waterontharder te kopen.

Momenteel is Test Aankoop de data aan het verzamelen, in oktober zou de studie gepubliceerd worden.

Naar aanleiding van deze studie had Aqua Belgica reeds contact met de persoon die binnen Test Aankoop verantwoordelijk is voor het vooronderzoek van de studie. Aqua Belgica lichtte toe waarvoor zij als federatie staat en hoe zij zou kunnen helpen bij dit lopende onderzoek.

Het is dan ook uitermate belangrijk dat Aqua Belgica betrokken wordt in dit onderzoek. Niet om de opzet van het onderzoek te veranderen of te beïnvloeden, maar wel om nuttige en technische informatie aan te reiken rond het proces van waterontharding en rond de waterontharders. Op deze manier wordt geen foute informatie meegegeven met de consument (bv. verwarrring tussen corrosiviteit en agressiviteit zoals in het vorige onderzoek).

Aqua Belgica neemt samen met UNIZO verder contact op met Test Aankoop om te kijken hoe de federatie bij kan dragen aan dit onderzoek.


Aqua Belgica is de beroepsvereniging van waterbehandelingsbedrijven. Haar leden zijn fabrikanten, assembleerders, verdelers en installateurs van waterbehandelingsinstallaties die door hun lidmaatschap verplicht zijn een bepaalde gedragscode te respecteren.
Aqua Belgica • Willebroekkaai 37/Quai de Willebroeck 37 • B-1000 Brussel/Bruxelles • Tel. 0800 946 50 • info@aquabelgica.be