Aqua Belgica logo

Sectorgids Aqua Belgica ‘Alles wat u wil weten over waterbehandeling’
Klik hier voor de Nederlandse versieklik hier voor de Franse versie
Viering 20-jarig bestaan Aquawal N.V.

Op 20 oktober was Luc CHANTRAINE aanwezig (in naam van ABE) op de viering van 20 jaar AQUAWAL. Twee rondetafel gesprekken werden georganiseerd rond de thema’s “de prijs van het drinkwater” en “de perceptie van het water aan de kraan”. Er was telkens een panel in stelling gebracht om het onderwerp in kaart te brengen en op eventuele vragen antwoord te geven. In het panel zaten uiteraard vertegenwoordigers van de drinkwatermaatschappijen zelf, aangevuld met afgevaardigden van verscheidene overheidsinstellingen en Test-Aankoop.Conclusies? Allereerst toont dit waar we met onze vakvereniging reeds staan. Enkele jaren terug nog werden we vooral gemeden, nu worden we uitgenodigd op de verjaardagsviering. Dat is een hele verbetering. Voornamelijk de werking van het ABE technisch comité en de aanwezigheid in het “comité d’accompagnement” hebben voor dit nieuwe imago gezorgd.
Verdere besluiten? Uit het eerste rondetafel gesprek kwam vooral naar boven dat de prijsstijgingen gevoeld worden en niet altijd goed begrepen. Het OCMW getuigde hier dat een stijgend aantal dossiers van wanbetaling behandeld wordt. De wetgever die aan de drinkwatermaatschappij oplegt een detailfactuur op te maken; heeft het begrijpen van de factuur niet vereenvoudigd.
Uit de tweede rondetafel bleek nog maar eens dat de perceptie van het water als drinkwater niet goed is. Kalk kwam als een van de voornaamste klachten naar voor. In een recente studie van CRIOC (Centre de Recherche et d’Information aux Organismes de Consommateurs) werd kalk in drinkwater zelfs als nefast voor de gezondheid ervaren. Terwijl dat kalk in flessenwater niet zo wordt ervaren. Confusie! Over ontharders wordt minder negatief gesproken dan in het verleden, maar gebrek aan onderhoud (bacteriegroei) en te lage hardheid wordt nog steeds bekritiseerd. Niet te vergeten natuurlijk dat in Wallonië tot nader order een minimum hardheid van 15°f is bepaald. Uw verslaggever was natuurlijk daar om tijdens de vraagstelling enkele puntjes op de “i” te plaatsen. De weg mag dan nog lang zijn, we zitten op het goede pad…”

Aqua Belgica is de beroepsvereniging van waterbehandelingsbedrijven. Haar leden zijn fabrikanten, assembleerders, verdelers en installateurs van waterbehandelingsinstallaties die door hun lidmaatschap verplicht zijn een bepaalde gedragscode te respecteren.
Aqua Belgica • Willebroekkaai 37/Quai de Willebroeck 37 • B-1000 Brussel/Bruxelles • Tel. 0800 946 50 • info@aquabelgica.be