Aqua Belgica logo

Sectorgids Aqua Belgica ‘Alles wat u wil weten over waterbehandeling’
Klik hier voor de Nederlandse versieklik hier voor de Franse versie
Reactie Aqua Belgica op uitzending van Radio 2 'de hardheid van leidingwater'

Op donderdag 24 september vond een uitzending plaats van het radioprogramma ‘Inspecteur Decaluwé’ op Radio 2 met als thema ‘de hardheid van leidingwater’.

Volgende personen kwamen hierbij aan het woord: Dirck Peytier (Nationale Vereniging van sanitair en verwarmingsinstallateurs), Ivo Mechels (Test Aankoop), Katleen de Schepper (Vlaamse Maatschappij van Watervoorziening).Aqua Belgica liet weten te betreuren dat zij, als autoriteit op het gebied van waterbehandeling, niet gecontacteerd werden voor deze uitzending. Vooral omdat Dhr. Nick Govaert, ondervoorzitter van Aqua Belgica, vorig jaar een gesprek had met Dhr. Decaluwé, n.a.v. een consumentenvraag omtrent de voor- en nadelen van en de verschillen tussen magnetische anti-kalktoestellen en ontharders op basis van ionenuitwisseling.

 

Ondanks telefonisch onderhoud vanuit Aqua Belgica met de redactie van Radio 2 tijdens de uitzending, bleek geen bereidheid om de sector van de waterbehandeling zelf, aan het woord te laten. Aqua Belgica vindt dit dan ook een gemiste kans om tot een bredere, maar vooral correctere, informatieverstrekking naar de eindgebruiker/consument te komen...

 

Volgend op de uitzending van 24/09 werd de dag erna een uitzending gewijd aan het thema ‘kraantjeswater gezond?’.

Tijdens deze uitzending werden o.a. vragen betreffende kalk in het leidingwater behandeld. Dokter Marleen Noels beantwoorde hierbij de vraag of kalk in leidingwater ongezond is voor het menselijk lichaam. Het antwoord dat dokter Finoelst gaf op deze vraag was niet onjuist, maar diende wel genuanceerd te worden.

 

Aqua Belgica liet dit in een schrijven weten aan de redactie en verwees hierbij naar het vademecum.

 

Dhr. Decaluwé liet Aqua Belgica weten nota genomen te hebben van bovenstaand schrijven en een officieel antwoord vanuit de VRT te geven betreffende bovenstaande.
Aqua Belgica is de beroepsvereniging van waterbehandelingsbedrijven. Haar leden zijn fabrikanten, assembleerders, verdelers en installateurs van waterbehandelingsinstallaties die door hun lidmaatschap verplicht zijn een bepaalde gedragscode te respecteren.
Aqua Belgica • Willebroekkaai 37/Quai de Willebroeck 37 • B-1000 Brussel/Bruxelles • Tel. 0800 946 50 • info@aquabelgica.be