Aqua Belgica logo

Sectorgids Aqua Belgica ‘Alles wat u wil weten over waterbehandeling’
Klik hier voor de Nederlandse versieklik hier voor de Franse versie
Onafhankelijke studie: Verzachters één van de beste energiebesparende middelen in huishouden

Volgens een belangrijk nieuw onderzoek van het onafhankelijk Battelle Institute kunnen gezinnen veel geld en energie uitsparen door een waterontharder  te gebruiken in hun woning.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat waterontharders er mede voor zorgen dat waterverwarmingstoestellen en andere belangrijke toestellen hun efficiëntie behouden en douchekoppen en kranen niet verstopt raken. De studie werd in 2009 uitgevoerd onder de leiding van de Water Quality Research Foundation (WQRF). Battelle Memorial Institute is een befaamd onafhankelijk test- en onderzoekscentrum voor toegepaste wetenschappelijke en technologische ontwikkeling.

Klik op 'Lees meer' en verneem alles over de resultaten.Enkele resultaten van het onderzoek:

Gasketel :

Huishoudelijke gasketels met voorraadvat die werken op onthard water behouden hun oorspronkelijke efficiëntie gedurende een levensduur van 15 jaar. Hard water daarentegen kan leiden tot een verlies in efficiëntie tot 48%.

Elke 8,5 °f (= 5 °d ) waterhardheid veroorzaken 4% verlies aan efficiëntie en 4% stijging van de kosten voor een gasketel wanneer 190 liter warm water per dag gebruikt wordt. (Voor water met een hardheid van 51 °f is dit 24% minder efficiënt dan bij  onthard water).

Elke 8,5 °f (= 5 °d ) waterhardheid veroorzaken 8% verlies aan efficiëntie en 4% stijging van de kosten voor een gasketel wanneer 380 liter warm water per dag gebruikt wordt. (Voor water met een hardheid van 51 °f is dit 48% minder efficiënt dan bij  onthard water).

Elektrische boilers:

Volgens het onderzoek kan zich in dergelijke boilers na verloop van tijd wel 15 kg harde calciumcarbonaat opstapelen. De levensduur van het verwarmingselement zal door deze kalkophoping verkort worden omwille van de verhoogde werkingstemperatuur van het verwarmingselement.       

Opnieuw veroorzaken elke 8,5 °f (= 5 °d ) waterhardheid zo’n 182 gr kalkaanslag. Deze kalkaanslag heeft een negatief effect op de prestaties van de boiler. Volgens het Battelle Institute kan bij elektrische boilers die niet werken op onthard water “de levensduur van het verwarmingselement verminderen doordat de kalkaanslag de werkingstemperatuur van het element verhoogt”.
Geisers:

Doorstroomtoestellen (geisers) die werken op onthard water behouden hun oorspronkelijke efficiëntie gedurende een levensduur van 15 jaar.

Het onderzoek wijst uit dat de werking van geisers volledig verstoord wordt door de kalkaanslag die zich ophoopt in de leidingen en dit na het equivalent van amper 1,6 jaar warm watergebruik op water met een hardheid van 44 °f (25 °d). Onthard water geeft een kostenbesparing van 34% in vergelijking met gebruik op water van 34 °f en 47% in vergelijking met gebruik op water van 51 °f.

Douchekoppen en kranen:

Douchekoppen die werken met onthard water behielden een schitterende glans en een volledige doorstroming.  Kranen waarbij onthard water gebruikt werd bleven goed functioneren tijdens het onderzoek; bijna zo goed als de dag waarop ze geïnstalleerd werden. Douchekoppen die werkten met hard water verloren 75% aan doorstromingscapaciteit in minder dan 18 maanden. Kranen die werkten met hard water konden hun vooropgestelde doorstromingscapaciteit van 5 liter per minuut niet behouden door de kalkophoping in de zeefjes. De zeefjes van kranen die gebruikt werden met niet onthard water, waren bijna volledig verstopt na amper 19 testdagen.

Toestellen:

Tijdens het onderzoek liet men vaatwasmachines en wasmachines gedurende 30 dagen en 240 volledige wasbeurten draaien op onthard en hard water. De toestellen waarbij onthard water gebruikt werd hadden vrijwel geen sporen van kalkaanslag. Zoals het rapport vermeldt: het leek alsof de toestellen er terug als nieuw konden uitzien, door er gewoon even met een doek over te gaan. Bij de toestellen waarbij hard water werd gebruikt moest de binnenkant ontkalkt en schoongemaakt worden door de ophoping van aanslag en bezinksel.

Bron: WQA

WQA is een non-profitorganisatie die algemene informatie verschaft over waterbehandeling en die tevens professionelen traint en certificeert, teneinde de consument beter te kunnen helpen. WQA heeft internationaal 2500 leden.
Aqua Belgica kreeg deze studie ter beschikking van WQA en maakte bovenstaande vertaling.


28/04/2010


Aqua Belgica is de beroepsvereniging van waterbehandelingsbedrijven. Haar leden zijn fabrikanten, assembleerders, verdelers en installateurs van waterbehandelingsinstallaties die door hun lidmaatschap verplicht zijn een bepaalde gedragscode te respecteren.
Aqua Belgica • Willebroekkaai 37/Quai de Willebroeck 37 • B-1000 Brussel/Bruxelles • Tel. 0800 946 50 • info@aquabelgica.be