Aqua Belgica logo

Sectorgids Aqua Belgica ‘Alles wat u wil weten over waterbehandeling’
Klik hier voor de Nederlandse versieklik hier voor de Franse versie
Zuiver water moet een mensenrecht zijn

Het gebrek aan zuiver water en sanitaire voorzieningen kost elk jaar het leven aan bijna twee miljoen kinderen. Dat blijkt uit het jaarrapport van het VN-ontwikkelingsprogramma. Om daar wat aan te veranderen is er volgens de VN nood aan een Mondiaal Actieplan, waarin de rijke landen het voortouw nemen.Bijna de helft van alle mensen in ontwikkelingslanden heeft gezondheidsproblemen door een gebrek aan zuiver water of sanitaire voorzieningen. En het watertekort remt ook de economische groei af, zegt het jaarrapport.
Elk land moet zelf meer inspanningen doen, maar er moet vooral veel meer internationale hulp komen, jaarlijks zo'n 4 miljard dollar. De VN zoekt dat geld in de eerste plaats bij de rijke G8-landen. Om het belang van zuiver water te onderstrepen, pleit de organisatie ervoor om er een mensenrecht van te maken. Concreet zou iedereen elke dag over 20 liter schoon water moeten beschikken. En voor de armen moet dat gratis zijn. Opmerkelijk is nog dat volgens de VN waterschaarste niet onvermijdelijk tot oorlogen zal leiden. Samenwerking over waterbronnen over de grenzen heen bestaat al lang en blijkt veel succesvoller dan gedacht.


Aqua Belgica is de beroepsvereniging van waterbehandelingsbedrijven. Haar leden zijn fabrikanten, assembleerders, verdelers en installateurs van waterbehandelingsinstallaties die door hun lidmaatschap verplicht zijn een bepaalde gedragscode te respecteren.
Aqua Belgica • Willebroekkaai 37/Quai de Willebroeck 37 • B-1000 Brussel/Bruxelles • Tel. 0800 946 50 • info@aquabelgica.be